Cum îți influențează amenajarea locuinței starea psihică?

Cum îți influențează amenajarea locuinței starea psihică?

  Știai că felul în care arată casa ta îți poate influența în rău sau în bine starea de spirit? Află secretele psihologiei designului interior din informațiile care urmează!


  Atunci când se amenajează o locuință, sunt luate în calcul aspecte care țin de funcționalitate și estetică. Însă, la fel de importantă în acest proces este și psihologia designului interior. Felul în care este amenajat orice spațiu în care ne petrecem timpul ne afectează de fiecare dată, chiar dacă nu suntem neapărat conștienți de acest lucru. Teoria este valabilă indiferent de spațiul vizat – o cameră de hotel, o cafenea, un restaurant, un birou sau cabinetul unui medic – cu atât mai mult când vine vorba despre propria locuință. 

  Efectul pozitiv al designului de interior asupra psihicului – demonstrat științific

  Numeroase studii și cercetări științifice arată importanța pe care o are asupra stării psihice felul în care este amenajată locuința. Indiferent de modalitatea de cercetare, concluzia este una singură: designul de interior joacă un rol important în ridicarea moralului oamenilor și în inducerea unei stări de fericire. Atunci când sunt compatibile diverse elemente, precum culorile, formele, decorațiunile, mobila și felul în care este iluminat spațiul, locuința va avea un aspect armonios. Bineînțeles, gusturile în materie de design interior diferă de la un individ la altul, însă există aspecte general valabile care pot fi luate în considerare. 

  Așadar, casa este locul în care trebuie să te simți cel mai confortabil, un spațiu în care poți îmbina armonios toate elementele care îți plac, care trebuie să inspire căldură și relaxare. Cum poți ajunge la un astfel de rezultat? Punând în practică doar câteva sfaturi și ținând cont de anumite aspecte!

  Culorile au un efect major asupra psihicului

  Culorile din spațiul în care îți petreci o bună parte din timp pot influența felul în care te simți, dispoziția pe care o ai, dar și intensitatea emoțiilor. Nuanțele luminoase îți vor oferi o senzație de prospețime, culorile vii îți dau un plus de energie, iar cele închise conferă un aer sobru. 

  Pentru majoritatea persoanelor, culoarea roșu induce o stare de neliniște și anxietate. La polul opus se află verdele, care este o culoare asociată cu calm, armonie și echilibru. Galbenul este singura culoare caldă asociată de psihologi cu relaxarea, fiind potrivită, totodată, pentru cei cu spirit creativ. Albastrul inspiră prospețime și liniște, iar culoarea mov este considerată specială, deoarece conferă un aer luxuriant spațiului în care este folosită 

  În alegerea culorilor pentru amenajarea locuinței contează, însă, și preferințele personale. Cu toții avem o culoare preferată, care ne dă o stare de bine. Fie că asociezi o anumită culoare cu o amintire plăcută, fie că pur și simplu este o preferință personală, o poți integra în amenajarea locuinței. Ce culoare ți-ai dori să vezi zilnic în jurul tău? Aceasta este întrebarea pe care va trebui să ți-o adresezi. 

  Nu este necesar ca o anumită nuanță să acapareze întregul spațiu. Pot fi folosite diverse accente de culoare, iar fototapetul este o modalitate excelentă pentru a obține efectul dorit. De exemplu, în dormitor poate fi utilizat fototapet în care predomină nuanțele de verde, iar în living poate fi ales un model în nuanțe de oranj și galben.

  Reamenajare armonioasă fără cheltuieli majore

  Dacă atunci când ți-ai amenajat locuința nu ai ținut cont de psihologia culorilor și a designului de interior, acest lucru nu înseamnă că va trebui să iei de la zero tot procesul. Este suficient să introduci câteva elemente decorative care îți vor induce, cu siguranță o stare de bine. Pentru a nu aglomera inutil spațiul, îți recomandăm să renunți la obiectele de decor care dau senzația de aglomerare și să optezi pentru o soluție practică, accesibilă și eficientă: decorarea unuia dintre pereții din living, birou sau dormitor cu fototapet.

  De exemplu, dacă livingul este prea aglomerat, renunță la câteva obiecte de mobilier pe care nu le consideri esențiale și aplică pe unul dintre pereți fototapet alb-negru sau în nuanțe de gri. O astfel de alegere neutră te va ajuta să creezi un efect echilibrat în camera de zi și este ușor de integrat în decorul existent.


  Îți surâde ideea de a aduce marea chiar la tine în casă? Atunci, poti alege un fototapet cu un astfel de peisaj pentru dormitor. O cascadă ori o plajă sălbatică, acoperită parțial de vegetație, este alegerea perfectă. Nuanțele de verde te vor îmbia la relaxare, iar albastrul apei va aduce un aer fresh în dormitorul tău. În plus, ideea subtilă de vacanță va avea un efect pozitiv asupra stării generale de spirit.


  Poți privi zgârie-norii din New York chiar de la biroul tău. Cum este posibil? Dacă lucrezi de acasă, poți alege pentru birou un fototapet cu o astfel de imagine. Poate fi exact elementul de care ai nevoie pentru mai multă motivație și pentru a atinge performanțe înalte în domeniul în care activezi!

  În concluzie, modul în care îți amenajezi locuința poate contribui la felul în care te simți. De aceea, te sfătuim să nu ții cont doar de trenduri și în niciun caz de părerile subiective ale celor din jur. Casa ta este sanctuarul de liniște în care te poți retrage oricând, motiv pentru care ar trebui să o amenajezi în stilul care te caracterizează și ținând cont de câteva aspecte care pot contribui la crearea unui spațiu în care domină armonia.  

  Comentarii